06 maart 2019

Vergoedingen voor zorgdomotica

zorgdomotica.png
, , ,

E-health en domotica worden steeds belangrijkere oplossingen om de zorg houdbaar en betaalbaar te houden. De overheid stimuleert mensen langer zelfstandig thuis te wonen en ook zorgverzekeraars moedigen het aan door het vergoeden van domotica. Maar wat voor een soort toepassingen worden zoal vergoed?

Basispakket

Ondanks dat de technologie nog volop in ontwikkeling is, is het vergoeden van domotica door zorgverzekeraars al wel gaande. Daarvoor heeft een cliënt een medische indicatie nodig van een arts. Met zo’n indicatie kunnen sommige hulpmiddelen worden vergoed, zoals personenalarmering, robotarmen of computers die de omgeving besturen. Dit zijn hulpmiddelen die allemaal zijn opgenomen in het basispakket.

Extra's in aanvullende verzekering.

In de aanvullende verzekering zitten vaak de meer technologische hulpmiddelen. Ook voor die slimme technologie is een medische indicatie nodig van bijvoorbeeld de huisarts of de medisch specialist. Per jaar kunnen er aanpassingen komen in het basispakket of in het aanvullende pakket. Wat er precies vergoed wordt, verschilt ook nog eens per verzekeraar, daarom is het verstandig om het na te lezen in de polis.

WMO of WLZ

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers gaf recentelijk aan open te staan om meer handen en voeten te geven aan e-health. Een volgend kabinet zal die handschoen moeten oppakken. Domotica kan een enorme hulp zijn voor ouderen om alledaagse activiteiten makkelijker te maken. Soms is daar ook een woningaanpassing voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan installaties aan deuren, ramen en gordijnen, waardoor deze met een afstandsbediening te besturen zijn.

Dit soort aanpassingen kan ook door de gemeente worden vergoed. De lokale overheid biedt in sommige situaties een helpende hand als met een dergelijke slimme toepassing of automatisering mensen thuis kunnen blijven wonen en dus niet naar een zorginstelling hoeven te verhuizen. Zo’n vergoeding loopt via de Wmo of via de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit is afhankelijk van de aard en de zwaarte van de zorg die nodig is.

Wilt u persoonlijk advies of heeft u vragen over wij kunnen helpen met slimme oplossingen voor levensloopbestendig wonen in de eigen vertrouwde omgeving?

Neem via onderstaande knop contact met ons op of bel ons op 046 - 234 01 01. Wij denken graag geheel vrijblijvend mee!

NEEM CONTACT MET ONS OP