20 juni 2018

Meer vrijheid met slim horloge

Man_in_tram.png
, ,

Bijna de helft van de GPS trackers wordt gebruikt voor ouderen of mensen met dementie, blijkt uit onderzoek. Omdat de vergrijzing toeneemt en het aantal mensen met dementie de komende jaren explosief zal stijgen, is een GPS alarmhorloge voor senioren en slimme oplossing. Het horloge kan een alternatief zijn voor de traditionele paniekknop. Het geeft senioren en dementerenden meer vrijheid en stelt hun familie gerust.

Uit onderzoek blijkt dat vijf op de tien mensen een dergelijk apparaat aanschaffen omdat het de gebruiker meer bewegingsvrijheid geeft. Daarnaast koopt 35 procent van de ondervraagden een tracker omdat het een geruster gevoel geeft bij familie. Bijna een derde van de gebruikers zijn ouderen (28,5 procent), een vijfde zijn mensen met Alzheimer en dementie (20,7 procent).

De vergrijzing in Nederland neemt toe. Volgens het CBS zal het aantal 65-plussers de komende decennia verdubbelen. Het aantal mensen met dementie stijgt tot een half miljoen in 2040. Nu zijn er dat tussen de 250.000 en 270.000. Van hen wordt 70 procent thuis verzorgd door naaste familie of andere mantelzorgers.

GPS tracker

In plaats van de traditionele paniekknop geven zij senioren of mensen met dementie steeds vaker een GPS tracker mee. Niet als controlemiddel, maar juist om de mensen meer vrijheid te kunnen geven. Nu gaat de tracker mee in de tas of de jas, maar juist oudere mensen vergeten hem vaak. Daarom denkt 75 procent van de gebruikers dat een horloge handiger te dragen en mee te nemen is.

Zes op de tien mensen willen met zo’n tracker in de gaten houden waar hun vader, moeder of partner verblijft. Met het nieuwe senioren alarmhorloge kunnen ze dat in heel Europa zien door in te loggen via een online account of app, waarna op een kaart de locatie van de persoon verschijnt. Ook kunnen ze zones instellen, bijvoorbeeld rond thuis, een park of een winkelcentrum, waarna ze bericht krijgen als de persoon de zone verlaat. In noodgevallen kunnen senioren op een SOS-knop drukken, waarna de familie of mantelzorger een SOS-bericht krijgt. Ook kunnen ze ermee bellen. Daardoor is het horloge een alternatief voor ouderen die niet zo handig zijn met een smartphone. Omdat er een stappenteller op zit, stimuleert het horloge senioren om meer te bewegen.

Veiligheid & privacy

Zeven op de tien mensen stelt dat ze de veiligheid van gebruik en databeveiliging van zo’n tracker het belangrijkst vinden. Acht op de tien vinden dat zelfs belangrijker dan de prijs. In het kader van de nieuwe privacywet GDPR en de gevaren van hackers en datalekken is het van belang dat de hoogste norm van datebeveiliging wordt gehanteerd, bijvoorbeeld door een beveiligde simkaart te gebruiken en gegevens te versleutelen. Zo wordt veilige gegevensverwerking gegarandeerd en wordt de privacy van de gebruiker volledig gewaarborgd.

Meer info of advies?

Wil je meer weten over de mogelijkheden en voordelen van een slim horloge of overweeg je er een te gaan aanschaffen? Laat je dan goed informeren. Wij helpen je daar graag bij! Neem via onderstaande knop of op telefoonnummer 046 - 234 01 01 contact met ons op. .

NEEM CONTACT MET ONS OP