14 februari 2018

Is een alarminstallatie iets voor mij?

Alarminstallatie.png
, , ,

Een alarminstallatie hoeft niet duur te zijn en biedt een betere beveiliging tegen inbraak. Wanneer is zo’n installatie het overwegen waard en wat zijn de kosten? Lees hieronder meer over de verschillende mogelijkheden om je huis beter te beveiligen en voordelen van een alarminstallatie.

Een huis dat erg afgelegen ligt of aan de rand van een stad of dorp, of aan een druk spoor, is vaak een geliefd adres voor inbrekers. Ze lopen er minder risico gestoord of gehoord te worden door een voorbijganger. In dat geval is een alarminstallatie zeker aan te raden. Hetzelfde geldt als er waardevolle sieraden, dure apparatuur of speciale verzamelingen in huis zijn. Bovendien kan het een veilig gevoel geven.

Kluis

Voor kleine, waardevolle spullen zoals zilver, juwelen en waardepapieren, is een goede kluis te overwegen. De kluis moet altijd stevig verankerd worden, bijvoorbeeld aan de vloer. Verzekeraars kunnen bepaalde eisen stellen aan een kluis als iemand veel kostbaarheden bezit. Een goede kluis kost minstens 100 euro. Optimaal inbraakwerende kluizen zijn duurder, oplopend tot enkele honderden euro’s.

Bewakingscamera’s

Digitale bewakingscamera's zijn er in vee soorten. Neem het beeld op via de computer of een harddiskrecorder en u hebt meteen bewijsmateriaal voor de politie. Er zijn speciale camera’s te koop die geschikt zijn voor nachtopnamen, maar een goede lamp in de buurt is toch aan te raden voor de beste beelden. Plaats de camera het liefst op ooghoogte om de kans op een herkenbaar beeld zo groot mogelijk te maken. Maak je een inbraak mee en is er een camerasysteem aanwezig, laat dit de politie dan direct weten en geef de beelden af.

Alarmsysteem

Een alarmsysteem bestaat uit een centrale eenheid, waaraan meerdere sensoren, vaak draadloos, verbonden zijn. Een sensor kan een bewegingsmelder zijn in de woonkamer of gericht op een buitendeur. Voor ramen kunnen glasbreukmelders of -sensoren worden gebruikt, die het geluid van brekend glas signaleert. Ook kunnen rook- en koolmonoxidemelders op de alarmcentrale worden aangesloten. Hierdoor wordt je niet alleen gewaarschuwd bij een inbraakpoging maar ook bij het ontstaan van een brand of koolmonoxidegevaar. Verder is het mogelijk om bij een alarmmelding verlichting in en rondom het huis in te laten schakelen. Hierdoor hoef je niet in het donker door het huis te lopen en worden potentiële inbrekers direct afgeschrikt.

Een volledig alarmsysteem hoeft niet veel geld te kosten. Door de juiste keuze van sensoren en bijbehorende zaken als inschakelpanelen, sirenes e.d. kan een een goede alarminstallatie tegen aanvaardbare kosten worden gerealiseerd. Het is niet noodzakelijk een abonnement te nemen bij een particulieren alarmcentrale die wordt gewaarschuwd bij een inbraakmelding. Er kan gebruik worden gemaakt van een app die een melding op de smartphone geeft of bijv. de buren of familieleden gealarmeerd bij onraad. Dit voorkomt jaarlijkse kosten van abonnement.

Als nadeel van een alarmsysteem kan worden ervaren dat je als bewoner zelf ook altijd rekening mee moeten houden. Je moet het activeren wanneer je het huis verlaat of als je naar bed gaat, en je moet het deactiveren bij thuiskomst en ’s ochtends bij het opstaan. Daar staat tegenover dat het een alarminstallatie een veilig(er) gevoel geeft en mogelijke inbrekers afschrikt.

Uit statistieken blijkt dat woningen met een goede buitenverlichting en met een alarmsysteem veel minder vaak doelwit zijn van inbraakpogingen. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden en beste oplossing voor een goede alarminstallatie in de woning.

NEEM CONTACT MET ONS OP