Hoe wil jij straks wonen?
Wordt het huis te ruim, de tuin een wildernis, de trap een obstakel? Dan is verhuizen naar een ‘makkelijker’ woning een logische volgende stap. Toch zijn er weinig 55-plussers die dat doen. Niet alleen omdat er te weinig gelijkvloerse ‘nul-treden-woningen’ zijn, maar ook omdat het oude vertrouwde huis gewoon goed bevalt. Wat kun je doen om de woning zo veilig en comfortabel mogelijk te maken, zodat je er nog jaren van kunt blijven genieten?
Ik wil in deze buurt oud worden
Als je blij bent met je huis en de buurt, blijf je daar waarschijnlijk het liefst zo lang mogelijk wonen. Maar past de woonomgeving straks wel? Voorzieningen in de buurt en looproutes zonder obstakels worden op de langere termijn belangrijk. Hierbij kun je o.a. denken aan:
- Is er een winkel, apotheek, huisarts en bushalte op loopafstand?
- Is de buurt veilig?
- Is de verstandhouding met de buurtgenoten goed?
- Zijn er kinderen, goede buren of vrienden in de buurt die kunnen helpen als het misschien nodig wordt (mantelzorg)?
- Is er een ontmoetingscentrum zoals een buurthuis, wijkcentrum of dienstencentrum?
- Voor echtparen: is de woning of de buurt ook geschikt voor één alleen?
Ik wil in mijn huis blijven
Hoe fijn een huis ook is: de woning is óók een plek waar veel valpartijen plaatsvinden. Bijvoorbeeld doordat een drempel te hoog is of het tuinpad ongelijk. Gelukkig zijn er veel slimme verbeteringen mogelijk. Denk aan stroeve badkamertegels, verlichting die automatisch aan gaat (ook op de route van bed naar toilet) en een tweede trapleuning. Veel gemeenten bieden hulp om in kaart te brengen wat nodig is om thuis te blijven wonen. Sommige gemeenten hebben een ouderenadviseur. Deze kunnen ook verwijzen naar deskundige vrijwilligers zoals Partners in Welzijn of professionals zoals ComfoCare.
Verbouwen
Een huis blijft langer geschikt als op de begane grond een slaap- en badkamer aanwezig zijn. Zijn die er niet, maar is achter het huis wel voldoende ruimte? Dan kan daar eventueel woonruimte worden aangebouwd. In de meeste gevallen kan dit zelfs zonder vergunning, onder voorwaarde dat de aanbouw niet meer dan de helft van de tuin in beslag neemt (uitgaande van een achtererf van maximaal 100 m2). Zorg voor voldoende ruimte rondom het bed, in de badkamer en bij het toilet, zodat die ook met een rolstoel bereikbaar zijn. Als de bad- en slaapkamer naast elkaar liggen, is er misschien een doorgang te maken zodat ze beter toegankelijk worden. In de badkamer is een inloopdouche veel veiliger en comfortabeler dan een badkuip of een douchecabine met hoge instap.
Kosten
Aangezien de kosten van een verbouwing nauw samenhangen met de keuze voor meer of minder luxe materialen en installaties, is het lastig standaardprijzen voor verbouwingen te noemen. Tip: een huis verbouwen is duur. En een lening is niet altijd makkelijk te krijgen. Steeds meer gemeenten bieden huiseigenaren die hun woning levensloopbestendig willen maken daarom een ‘blijverslening’. Vraag ernaar bij de gemeente of kijk op www.svn.nl.
Huurhuis aanpassen
Ook huurders mogen (laten) klussen in hun huurwoning, zolang de aanpassingen een verbetering zijn en geen afbreuk doen aan de verhuurbaarheid. Hoewel de regels hiervoor een stuk soepeler zijn dan een aantal jaren geleden, is het raadzaam vooraf contact op te nemen met de verhuurder. Veel woningcorporaties hebben zogenoemde klusfolders met toegestane materialen en werkwijzen. Zijn die instructies er niet of wil je ervan afwijken, dan is schriftelijke toestemming nodig. Een huurder die handelt volgens deze regels, hoeft de woning na afloop niet in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Ook kleine veranderingen hoef je bij een verhuizing niet terug te draaien. Denk aan veranderingen zoals handgrepen, een extra trapleuning of de verwijdering van drempels, die zonder veel kosten weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen zijn. Voor het ingrijpend verbouwen van een huurwoning is altijd toestemming nodig.
Uitzondering
Een uitzondering geldt wanneer de woningaanpassingen noodzakelijk zijn in verband met een handicap of ziekte en wanneer hiervoor een vergoeding is toegekend vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Wet langdurige zorg (Wlz). Als de nood aan de man komt, mag een zorgunit inclusief badkamer en wc worden aangebouwd, waarin iemand die langdurig aan bed gekluisterd is, kan worden verzorgd. Deze zorgkamer wordt dan na afloop weer verwijderd.
Top 5 woning-aanpassingen
- Goede verlichting bij de voor- en achterdeur.
- Thermostaatkraan in de badkamer.
- Veilige trap met tweede trapleuning en verlichting.
- Beugels bij grotere op- en afstapjes.
- Drempelloze toegang.
Bron: Plus Praktisch Beter Wonen.
Comfocare heeft de 'Toekomstbestendig Wonen Scan' waarmee we je woning en de woonomstandigheden bekijken en een advies geven over mogelijke aanpassingen en slimme oplossingen om nog lang veilig en comfortabel in de eigen woning te kunnen blijven wonen.
Neem via onderstaande knop contact met ons op en we vertellen je graag geheel vrijblijvend meer over onze scan en hoe we je behulpzaam kunnen zijn het het levensloop bestendig maken van je woning.