14 februari 2018

Brandveiligheid bij ouderen

Brandmelder.png
, , ,

Ouderen zijn volgens de Stichting Salvage vaker betrokken bij brand in huis dan jongeren. Ook lopen ze groter risico gewond te raken omdat ze zich minder snel in veiligheid kunnen brengen. Extra aandacht voor brandveiligheid kan veel ellende voorkomen.

Jaarlijks komen veertien 65-plussers om het leven door brand. Vergeleken met de rest van de bevolking zijn ouderen ruim tweeënhalf keer vaker slachtoffer. Het Instituut Fysieke Veiligheid verwacht dat dit aantal verder zal stijgen door de toenemende vergrijzing en omdat ouderen langer thuis blijven wonen. ‘ Maar ook als de afloop niet fataal is, kan brand nog steeds veel nare gevolgen opleveren. Alle reden dus om voorzichtig te zijn.

Zo voorkomt u brand

  • De meest voorkomende oorzaak van woningbrand (38%) is haard- of kachelstoken. Er ontstaat bijvoorbeeld schoorsteenbrand in het afvoerkanaal van een open haard of houtkachel. Hoe u zo’n schoorsteenbrand voorkomt, leest u in dit artikel over veilig stoken.
  • 1 op de 8 branden ontstaat in een apparaat. Vaak is een wasdroger de boosdoener. Reinig daarom na iedere droogbeurt de filters. Houd ook apparaten als magnetron, computers en elektrische ovens stofvrij.
  • 1 op de 5 branden ontstaat in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan de vlam in de pan. Houd pannen ook van de buitenkant schoon en zorg dat er niets in de buurt van het fornuis ligt dat in brand kan vliegen.
  • Als de vlam toch in de pans slaat, schuif dan een passende deksel (van u af) over de pan zodat er geen zuurstof meer bij kan. Zet het kooktoestel en de afzuigkap uit en laat de pan lang staan zodat deze af kan koelen.
  • Blus een vlam in de pan NOOIT met water. U krijgt dan een enorme steekvlam.

Plaats een rookmelder

Ouderen hebben het minder snel in de gaten als er brand ontstaat. Ze voelen de hitte minder snel dan jongere mensen. Ook slechtziendheid of slechthorendheid kunnen ervoor zorgen dat ouderen de brand pas laat opmerken. De brandweer adviseert daarom om rookmelders te installeren. Voor mensen die niet of slecht horen zijn er alarmsystemen die waarschuwen met trillingen of lichtflitsen. Deze worden soms vergoed door de zorgverzekeraar. Net als een rookmelder met gesproken alarm. Bij zo’n melder vertelt een stem waar het gevaar is en wat u moet doen.

Zorg dat u kunt vluchten

Wist u dat u bij brand vaak maar enkele minuten heeft om uzelf in veiligheid te brengen? Kunt u zich minder goed bewegen, dan loopt u een groter risico.

  • Denk vooraf na over een vluchtweg. En oefen ook! Vaak is het donker en ziet u minder. Probeer eens ’s nachts de vluchtroute te lopen.
  • Zorg dat de vluchtweg vrij is. Zorg bijvoorbeeld dat uw rollator of scootmobiel niet in de weg staat.
  • Zet uw rollator of scootmobiel niet voor de deur. Hiermee blokkeert u de toegang voor brandweer en andere hulpdiensten.

Wij adviseren u graag over de mogelijkheden en beste oplossing voor een goede brandveiligheid in de woning.

NEEM CONTACT MET ONS OP