Slimme thermostaat kopen? 3 tips!
Slimme thermostaten zijn de standaard geworden. Koop een instap-cv-ketel en de meegeleverde thermostaat kan vaak al online. Maar wil je die? Of moet je uit één van de vele andere opties kiezen? Een slimme thermostaat is op zijn minst op afstand met een app te bedienen. Zo kun je de verwarming naar beneden draaien op je werk, als je dat 's ochtends vergeten was. Of onderweg naar huis de verwarming vast wat hoger zetten om in een warm huis aan te komen. Is dat het enige dat je nodig hebt, kies dan een thermostaat die past bij je budget en je verwarmingsinstallatie, en klaar ben je. Wil je meer features? Lees dan verder.
1. Meerdere ruimtes afzonderlijk regelen?
Veruit de meeste slimme thermostaten, zijn indrukwekkende stukjes techniek die uiteindelijk niet meer doen dan twee draadjes met elkaar verbinden of loskoppelen. Wat vroeger gebeurde met een eenvoudig contactje, wordt nu vanaf internet op afstand gedaan achterin een ingewikkeld kastje. Maar het effect is hetzelfde: je bedient op één plek de ketel, die maakt warm water en dat loopt door de kranen die open staan. Wil je nu op maandag de studeerkamer warm hebben, dan moet je zondagavond de kraan opengedraaid hebben. Anders verwarmt de kamer niet mee.
Er zijn op dit moment minstens drie systemen die een stukje slimmer zijn: Honeywell Evohome, Tado en RWE Smarthome. Die kastjes verbinden niet alleen de twee draadjes die de ketel aan en uit zetten, maar kunnen ook de slimme thermostaatkranen die erbij horen open en dicht draaien. Zo kun je individuele ruimtes warmstoken, zelfs als de kamer waar de thermostaat hangt al op temperatuur is.
2. Werkt het met mijn apparaten?
De meeste slimme thermostaten werken samen met de meeste ketels, maar niet allemaal kunnen ze moduleren; dit zorgt ervoor dat je verwarming langzaam opbouwt, zodat je niet teveel getik in de buizen hebt. Daarnaast zijn er verschillende typen radiatorkranen, dus vervang je ook die met slimme units, waarbij het belangrijk is na te gaan welke merken en typen het best geschikt zijn.
Slimme thermostaten als de Nest en Tado kunnen echter naast de verwarming regelen ook overleggen met apparaten in je huis of instructies van andere diensten doorkrijgen bijvoorbeeld van Apple's Siri. Stembediening is een leuke gimmick, en als je graag de verwarming verhoogt of verlaagt als je op de bank zit, voegt dat zeker iets toe. Heb je Philips Hue-lampen, dan is het aardig dat de Toon-thermostaat die ook kan bedienen. Ook Honywell's Evohome biedt veel mogelijkheden om te koppelen met andere apparaten. Maak dus een lijstje met je smarthome-apparaten en check of ze samenwerken met de slimme thermostaat die jij op het oog hebt.
3. Komt er een abonnement bij kijken?
Deze vraag geldt voor zover bekend weet alleen voor de Toon-thermostaat. Dat tabletachtige apparaat kan wellicht maar één kamer regelen, maar je hebt wel een Hue-bedieningspaneel en een Buienradar-schermpje in je huis. Voor veel mensen is dit een leuke optie om kennis te maken met de mogelijkheden van een slimme thermostaat. Bedenk wel dat het zo'n 42 euro per jaar kost om de slimme features te gebruiken. Zonder abonnement is de Toon niet meer op afstand te bedienen, heb je geen weer en verkeer meer op het apparaat en heb je geen historie van je gebruik.
Ben je benieuwd hoe een slimme thermostaat het comfort in jouw woning kan vergroten? Wij adviseren je graag over de mogelijkheden en beste oplossing voor je woning of bedrijf. Ook kunnen wij jouw thermostaat installeren.