30 september 2020

Smart home voor mensen met dementie

Smart home voor mensen met dementie.jpg
,

Technische Universiteit van Eindhoven is bezig met een nieuwe ontwikkeling: een slim huis voor mensen met dementie. In dit huis worden de nieuwste digitale snufjes toegepast die dementerenden eraan herinneren om te gaan eten of zich aan te kleden. Handig!

Smart home & dementie

Waarom is deze ontwikkeling voor dementerenden belangrijk? Hoogleraar Masi Mohammadi van TU/e, bedenker van het concept, legt het uit: “Voor mensen met dementie is het moeilijk om hun dagelijkse patroon op een rij te hebben. Hoe kan dan de woonomgeving een soort mantelzorger worden? Hoe kan het huis voor iemand gaan zorgen? Dit huis begeleidt de bewoner bij het dagelijks leven. Dit huis ondersteunt.” Dus, vergeet een dementerende te eten? Dan wordt er op de muur een grote boterham geprojecteerd. De speakers gaan aan en een stem roept: “Vergeet niet te eten!” Pijlen op de vloer lichten op en wijzen naar de keuken. Zo weet de dementerende precies wat hij moet doen en waar hij dat moet gaan doen. Deze ondersteuning zal er voor moeten zorgen dat ouderen met dementie langer zelfstandig blijven wonen.

Test het slimme huis

Mensen met dementie kunnen het smart home-huis nu testen. Bert van der Does probeerde het slimme huis uit. Hij is niet dementerend, maar wel op leeftijd (88 jaar). Zijn bevindingen: “Het huis luistert wel heel nauw. Als iets niet honderd procent goed zit, komt het niet door. Ik zat naar de boterham met kaas te kijken. Dan denk ik: waar blijft die boterham met kaas? Ik denk niet aan een pijl die achter me op de grond staat en naar de keuken wijst. Die pijl zou dan voor me moeten staan.” Met onder andere zijn feedback gaan de ontwikkelaars aan de slag om het huis zo toegankelijk mogelijk te maken.
 

Slim huis breidt verder uit

Hoogleraar Mohammadi houdt het niet bij een slim huis. In Aalst werkt ze namelijk ook mee aan een slimme woonwijk: “We willen mensen met dementie niet opsluiten in een huis. Ze moeten wandelen en rondkijken in de wijk. Er komen signalen op straat, zoals pijlen, die senioren begeleiden. We maken een digitaal hek zodat ze weten dat ze niet verder mogen.” Mohammadi denkt dat het idee interessant is voor veel landen: “In Duitsland, Denemarken en zelfs in Japan zijn we hier nu mee bezig.”

Wil je meer weten over de mogelijkheden en oplossingen die ComfoCare nu al biedt om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen? Neem gerust via onderstaande knop of telefoonnummer 046 - 234 01 01 vrijblijvend contact met ons .

NEEM CONTACT MET ONS OP