01 januari 2024

Hoeveel rookmelders heb ik nodig?

Hoeveel_roomkmelders_installeren.png

Sinds 2022 is het wettelijk verplicht om op elke verdieping van je woning een rookmelder te hebben. Dit betekent dat op elke verdieping waar zich een woonkamer of afgesloten ruimte bevindt, ten minste één rookmelder in de vluchtroute moet worden geplaatst. Dit is meestal in de gang of overloop die naar de voor- of achterdeur leidt. De verplichting voor geldt vanaf 1 juli 2022 voor alle bestaande woningen. 

Maar is 1 rookmelder per verdieping wel voldoende? Hoor je de melder op zolder wel of heb je meer tijd nodig om je kinderen wakker te maken? Doe de rookmeldertest op Rookmelderwijzer (rookmelders.nl).

Wat zegt het nieuwe wettelijke bouwbesluit?

Sinds 2003 is het conform het Bouwbesluit verplicht om rookmelders te plaatsen in nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten. Per 1 juli 2022 is het bouwbesluit aangepast waardor het ook is vastgelegd dat ook rookmelders voor bestaande bouw van vóór 2003 verplicht is. Deze wetswijziging is een enorme verbetering voor de brandveiligheid in Nederland.

De belangrijkste punten uit het nieuwe bouwbesluit zijn:

  • Aanwezigheid rookmelder op iedere bouwlaag voor bestaande bouw.
  • Rookmelders dienen iedere 10 jaar vervangen te worden.
  • Er dienen vrijloopdrangers te worden toegepast bij woningtoegangsdeuren die alleen dichtvallen indien brand is gedetecteerd.  Dit geldt voor nieuwe woongebouwen, en van bij verbouw en transformatie (functiewijziging).
  • De verantwoordelijkheid voor de specifieke zorgplicht wordt expliciet toegewezen aan de eigenaar van het bouwwerk.
     

Waar moet ik een rookmelder of hittemelder plaatsen?

Hoewel de nieuwe regelgeving één rookmelder op elke verdieping vermeldt, kunt u extra melders toevoegen voor een betere bescherming. Als de zolder een woonruimte is, moet je onder de nieuwe regelgeving een rookmelder installeren in de buurt van de vluchtroute. Als de zolder wordt gebruikt voor opslag, raden we aan een hittemelder te installeren, omdat deze melders reageren op een combinatie van rookdeeltjes en plost wijzigende temperatuuromstandigheden. Dit advies geldt ook voor het plaatsen van een melder in keuken. Kookdampen kunnen nl. nog al eens voor valse alarmen zorgen. Verder raden extra rookmelders aan in de slaapkamer en woonruimtes, evenals een hittemelder in uw keuken en garage.  

Positie van de rookmelder.png

Positie van de hittemelder.png

En koolmonoxidemelders?

We raden u ook aan om koolmonoxidemelders in huis te installeren om u te waarschuwen voor de aanwezigheid van koolmonoxide in huis. Dit gas kan niet worden geroken, gezien of geproefd en is zeer gevaarlijk, met ziekte of in extreme gevallen de dood tot gevolg. 

Positie koolmonoxidemelders.png

Welke melders moet ik kiezen?

Zoals in dit bericht beschreven zijn er verschillende soorten melders. Daarbij zijn de melders in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Zo zijn er melders die aangesloten worden op het 230V-stroomnetwerk, melders met verwisselbare batterijen en melders met vaste, 10 jaar houdende, batterijen. Ook is het mogelijk melders onderling te koppelen zodat bij gevaar alle melders in huis een luid signaal geven. Wij hebben heeft rook-, hitte- en koolmonoxidemelders in velerlei uitvoeringen. Deze kunnen wij montageklaar leveren en ook op locatie komen installeren. Kijk voor een overzicht van rook- en CO-melders op onze produkten-pagina.

Wil je meer weten over de specifieke mogelijkheden en oplossingen voor jouw huis of bedrijf? Bel ons op 046 234 01 01, stuur een bericht naar info@comfocare.nl of via ons webformulier.