01 januari 2022

Rookmelders per 1 juli 2022 verplicht

ComfoCare-rookmelders-verplicht.png
,

Rookmelders per 1 juli 2022 voor álle woningen verplicht

76% van de mensen heeft een rookmelder thuis. Jij ook? Vanaf 1 juli 2022 is in iedere woning een rookmelder verplicht. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar in de nieuwe wetgeving staat dat ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. Wij vertellen hoe het zit met de regels en mogelijke oplossingen. 

De regering heeft het Bouwbesluit dan ook aangepast en rookmelders voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw verplicht gesteld. Daarmee geven zij gehoor aan het advies van onder meer Brandweer Nederland en gemeenten om rookmelders voor iedere woning in Nederland te verplichten. Er is voor 1 juli 2022 gekozen om huiseigenaren voldoende tijd te geven om zich op de aangepaste regels voor te bereiden. De

De verplichting houdt in dat in élke woning op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. Dit geldt voor verblijfsruimtes én besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen gaat. Huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het ophangen van rookmelders die voldoen aan de eisen én voor het plegen van onderhoud. Huur je de woning? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het ophangen van voldoende werkende rookmelders. De huurder is wél zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelders.

Melders in vele soorten en uitvoeringen

Rookmelders zijn er in vele soorten en uitvoeringen. Zo zijn er rookmelders met verwisselbare batterijen die vaak eens in de twee á drie jaar vervangen moeten worden. Ook zijn er rookmelders met een vast lithium batterij die minimaal 10 jaar meegaat. Daardoor heb je er geen omkijken meer naar en is nooit meer een hinderlijk piepende melder met een te lege batterij in huis. Verder zijn er rookmelders die onderling gekoppeld kunnen worden. Zodra één van de melders een onveilige situatie detecteert, geven álle in huis aanwezige melders een alarmsignaal. Dit zorgt voor extra veiligheid omdat in de praktijk bewezen is dat als je in een diepe slaap bent het kan voorkomen dat je een rookmelder elders in huis mogelijk niet hoort. Met alle dramatische gevolgen van dien. Naast rookmelders zijn er ook zgn. hittemelders. Deze detecteren onveilige situaties op basis van én rookontwikkeling én plotselinge temperatuursverhoging. Zodra beide situaties zich voordoen slaan ze alarm. Deze melders zijn uitermate geschikt voor bijv. de keuken omdat "gewone" rookmelders sneller een vals alarm kunnen geven bij bijv.  vrijkomende kookdampen. Ook zijn er melders die bij detectie een signaal geven naar een smartphone-app. Hiermee word je ook gewaarschuwd bij brandgevaar als je niet thuis bent.

Voor goed advies en installatie: ComfoCare

Overweeg je rook-, hitte- of koolmonoxidemelders aan te schaffen? Laat je dan goed informeren over de mogelijkheden en alle ins- en outs met betrekking tot plaatsing van de melders en de veiligheidsaspecten. Wij beschikken over een uitgebreid assortiment aan melders en adviseren je graag over de beste oplossing voor jouw persoonlijke situatie thuis of bij je bedrijf. Heb je interesse of wil je een advies-afspraak maken? Bel ons op 046 234 01 01, stuur een bericht naar info@comfocare.nl of via ons webformulier.